اهدای نشان یونسکو به عبدالمجید ارفعی، نخستین مترجم منشور کوروش?
در پنجمین مراسم «تماشای خورشید»، بزرگداشت عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر و متخصص زبانهای باستانی و مترجم خط میخی عیلامی برگزار شد.
این مراسم که به همت کمیسیون ملی یونسکو ایران و با مشارکت موزه ملی ایران و ایکوم (کمیته ملی موزهها در ایران) شنبه هفتم خرداد ۱۴۰۱ در محل موزه ملی ایران برنامهریزی و اجرا شد، نشان «خورشید» کمیسیون ملی یونسکو بههمراه نشان ایکوم به عبدالمجید ارفعی، متخصص زبانهای باستانی و خط میخی عیلامی اهدا شد.
عبدالمجید ارفعی تنها متخصص ایرانی زبانهای اکدی و عیلامی و از معدود عیلام شناسان جهان و جزو آخرین بازماندگان مترجم خط میخی عیلامی در جهان محسوب میشود که نقش مهمی در بازگرداندن نبشتههای باستانی ایران از آمریکا به ایران داشته است. همچنین، او نخستین مترجم منشور کوروش از زبان اصلی بابلی نو به فارسی است.
تا سالها کسی اهمیت تخصص عبدالمجید ارفعی را درک نمیکرد
رئیس موزه ملی ایران گفت: در موزه ملی گردهم آمدیم تا بر مقام شامخ دکتر ارفعی ادای احترام کنیم و به رسم مهر وادب بر ایشان تعظیم میکنم. سخن گفتن از آقای ارفعی به دلیل عمری ممارست در حوزه تخصصی ایشان کار سختی است. ایشان الفبای ایران باستان را میخواند و پرده از اسراری برمیدارد که برای همه ما مهم است.
جبرئیل نوکنده ادامه داد: ارفعی از نخستین پژوهشگران در حوزه تاریخ باستان است که من به دلیل گرایش پیش از تاریخ، شانس بودن در محضرشان را به ویژه در دوران دانشجویی نداشتم. متاسفانه تا سالها درک و دریافتی درباره اهمیت تخصص ایشان وجود نداشت، اما این چهره پرتلاش فرهیخته با همه این کجفهمیها در هر فرصتی از کوشش دست نکشید.
نوکنده گفت: او در ساماندهی کتیبههای موزه ملی ایران نقش بسزایی داشته و بیش از پنجهزار اثر را به سامان رسانده است.
رئیس موزه ملی ایران با اشاره به همکاری عبدالمجید ارفعی در خوانش الواح گلی تخت جمشید در مؤسسه باستانشناسی شیکاگو، اظهار کرد: تا کنون به همت آقای ارفعی ۲ هزار و ۲۶ قلم از این گلنوشتهها به ایران بازگشته است.
نوکنده بیان کرد: دکتر ارفعی دانش، فروتنی و عشق به این کار را برای همه ما به ودیعه گذاشتهاند. قطع به یقین نام ایشان آذینبخش تاریخ و فرهنگ ایرانزمین است.
«ذوالقرنین» را عبدالمجید ارفعی رمزگشایی کرد
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز گفت: روزگار ما دشوار است، جدای از مسائل مختلف، گرد و غبار و آلودگی هوا، این فضا را ناامیدکنندهتر کرده است، اما اتفاقاً چنین روزگاری وقت گفتن از نام عزیزانی چون آقای ارفعی است تا به واسطه شناخت مفاخرمان، آسمان هم به ما مِهر کند و به جای غبار باران رحمت بر ما ببارد.
حجتالله ایوبی در ادامه بیان کرد: ما در برگزاری پنجمین آیین از «تماشای خورشید» در مقام نکوداشت نیستیم. ما همه را به تماشای این خورشیدها فرامیخوانیم.
?@iranvoyageland
?www.iranvoyageland.com